Katedrala i pijaca

Savršenstvo (u dizajnu) je postignuto ne kada ne postoji ništa više što bi ste dodali, nego kada ne postoji ništa više što bi ste izbacili. –Antoine de Saint-Exupéry

Večeras slučajno pronađoh prevod kultnog teksta Eric S. Raymonda – Katedrala i pijaca. Iako se ne bavim softverskim inženjeringom opčinjeno sam ga čitao, konstantno nalazeći zanimljive paralele sa mojim dosadašnjim iskustvom i meni poznatim stavovima drugih u dizajniranju softvera, odnosno softverskom pristupu rešavanja problema. Kao neko ko dolazi sa front-end strane i vodi se idejom “interfejs je softver” i uz to pokušava da pronikne u programersku psihologiju, ovakve tekstove smatram suvim zlatom! Više nego zanimljiv epilog ovog teksta jeste da je isti bio osnovna inspiracija za Netscape da 1998. otvori izvorni kôd i formira Mozilla Foundation, koja će nekoliko godina kasnije realizovati Firefox!

Napomena za čitaoce koju sa manje familijarni sa geek kulturom i žele da izbegnu širinu slabo razumljivih detalja: pročitajte lekcije autora koje su ispisane kurzivim (italic) fontom i označene rednim brojevima od 1. do 19.