Kako korisnici stvaraju sadržaje

Bojani i Marku iz Beograda ukrali su vozilo s parkinga. U policiji su im rekli da se “oproste od automobila”.

Verovatno ste čitali niz suvoparnih tekstova na temu krađe automobila, ali nećemo se baviti automobilima i krađom, nego ćemo na primeru ove teme da vidimo kako tema iz posetioca nekog portala izvlači najbolje sadržaje koji se popularno u industriji krste kao “user generated content“.

To su oni tekstovi gde pročitate naslov, preskočite tekst i odmah se bacite na komentare. Evo i najboljih.

Meni ukrali kombi ispred kuce, kamera sve do detalja snimila. Odnesoh snimke u policiju sacuvane u standardnim formatima a oni kazu: “Zao nam je, nasi komjuteri ne mogu da ucitaju vas video zapis”. Ja probao na drugih 10 komjutera, i na svakom je radilo. Potrage za kombijem naravno nije ni bilo. Toliko.

Имам питона у ауту. Тамо је ноћу. Слабо га храним, па је увек расположен за клопу. Ко воли , нека изволи.

—-

Mom tati kad su ukrali auto, pozvao je sve taksi sluzbe u gradu i zamolio ih da ako neko od taksista vidi auto (jer taksista ima po celom gradu) da mu jave. Javili su posle 24h da su videli parkiran auto i dali nam adresu. Tako da smo uspeli da ga pronadjemo. Ako vam se (ne daj boze) desi kradja, pokusajte na ovaj nacin da ga nadjete, mozda vam se posreci kao i nama.

—-

Možda ću biti opširan ali priča je odlična a dešava se u NS. Elem poznaniku sa posla koji je godinama stedeo za BMW i na kraju ga kupio posle 4 meseca ukradu auto. On naravno odmah u policiju kod inspektora koji mu kaže da ima malo nade za pronalaženje vozila ali da ako i postoji ode u taj i taj kafić u NS potraži tog i tog i da ga pita. Ode čovek potraži lika i objasni problem a ovaj mu kaže da ostavi telefon i da će se raspitati. Sutra ga pozove i kaže mu dodji i donesi hiljadarku. On dodje da hiljadu evra a ovaj mu kaže auto ti je u Sofija u ulici toj i toj parkiran. Čovek u neverici pozove prijatelja i zamoli ga za prevoz do Sofije koji ga odveze do adrese gde i nađoše auto. Čovek sav sretan se vrati za NS.Ujutro kad je ustao i krenuo na posao auta opet nema ukraden…On sad direkt ode do lika u kafiću koji opet istu priču da će se raspitati i javiti. Sutra isto nazvao ga i rekao da donese hiljadarku. Čovek šta će sve odradi i dobije informaciju da mu je auto u Pančevu u toj i toj ulici. Opet prijatelja Ajd vozi do Pančeva kad dođoše na adresu auto tamo a na sedištu koverat sa dve hiljade evra. Ovom ništa jasno nije…..Ali ga je prijatelj osvestio da je iz Sofije u autu sav sretan i razdragan verovatno preneo jedno 200 kila heroina….

—-

Ovde je reč o drugoj generaciji lopova.
Ona prva, iz 90-tih, evoluirala je u “dilere”, “ovlašćene zastupnike” i slično.
Takođe, nekadašnji valjatori piratskih DVD filmova danas su vlasnici “uglednih distributerskih kuća”.
A prikazivači filmova bez plaćanja autorskih prava (do 2000.) sada su “medijski magnati”. Dobitnici godišnjih nagrada za kulturno pregalaštvo.
Kriminal se isplati. Samo treba biti strpljiv.

—-

Inace 1997. god otac kupi nov bmw 5 e39, u to vreme pojam pojmova. I jednu noc upali se alarm, matori izadje napolje, jedan pobegne, drugi potegne pistolj i ispali sarzer ka ocu, a treci polako odseta. Matori malo proseta okolo, auto obijen, kad kod kapije znacka policijska. Dodje policija, slikaju, zapisuju..kad posle pola sata stize lada niva, izlaze tri policajca, jedan nesto gleda, osvetljava sve, matori u tome izadje napolje i kaze, ej ti sto si pucao na mene, znacka je kod mene, inspektor pogleda caleta zbunjeno, a on mu kaze da su njih trojica bili i da je taj jedan pucao i da mu je uz put ispala znacka, inspektor uzme znacku vikne idemo i nikada vise niko se nije ni javio.

—-

Ja sam se opostio od policije. Vise se uzdam u svoju bejzbol palicu, a sa sobom uvek nosim 300 evra u čarapi kao lubrikant, da podmažem ako situacija zaškripi. Kaže mi ortak koji je živeo u Venecueli dve godine da je u Karakasu ista stvar, jedino sto je klima mnogo bolja pa mu vise svidja da tamo zivi. Ide covek opet za mesec dana. Pitam se sta ja uopste radim ovde.

—-

Priatelju su pre 3godine ukrali Opel Zafiru 4mes stara. Nije zvao policiju, nego prijatelja koji vedri i oblaci, kaze on njemu zovi me ujutru spavam. Ujutru odemo kod tog tipa, on zove neki broj, pa drugi, treci i posle 6-7 poziva odustane. Onda popije kafu ulisprica se sa nama, nazove neki broj i kaze je li neko od vasih digao zafiru nocas. I nista. nakon 10ak min mu zvoni telefon, javi se, prekine i kaze auto te tu ceka. Samo mu o parfem falio.

—-

Komsiji ukrali kola, pozvali i rekli da spremi lovu za otkup i da ce doci momak sa autom. Dosao dasa, komsa ga gleda popreko a ovaj pita “Hocete licnu kartu da vam dam? Nije problem, ali vi imate ove kuce i ovu decu…” Komsija dade pare i bogzna kako isprati coveka kuci. Inace sabacka mafija je u pitanju.